Fond på tørrede stokke

Du kan lave svampefond på de fleste spiselige svampe. Frem for at bruge hele svampe til en fond kan du bruge friske eller tørrede fibrede og træede stokke, som ikke kan spises. Der er masser af smag i stokkene. 

50 g tørrede svampestokke
1 stump frisk ingefær
1 porre (evt. 1 løg)
2 tsk. soja
Lidt hele peberkorn
1 liter vand eller kyllingefond

Tilberedning

Kom alle ingredienserne i en gryde og lad det koge ved svagt blus i 2 - 3 timer. Si fonden og smag den til med lidt salt og peber.
Nu har du en grundfond, som kan anvendes til svampesupper, sovse m.m. Fonden kan fryses i mindre portioner, som kan tages ud efter behov. 

 

Tommys fortræffelige Tragtkantarelsuppe

Til 4 personer:
400g friske eller 40g tørrede tragtkantareller
Et alm. løg
10 cm porre
Et hvidløgsfed
2 skeer smør
1 skefuld mel
1 liter vand
2 terninger grønsagsbouillon
3 dl piskefløde
Lidt salt samt hvid peber
1 tsk hvidvins eddike 
3/4 dl sherry
25 g gorgonzola ost
Persille til garnering

Tilberedning

Skær svampen i fine stykker samt hak løg. Smør i en gryde samt svits svampe løg og hvidløg i 5 min.
Pudre melet over blandingen. 
Tilsæt vand fløde og terninger og ost. Lad det koge ved svag varme i 15 min.
Salt peber og eddike og sherry tilsættes.
Hakket persille på toppen ved servering.

 

Svampesovs/svampesuppe

Til 4-6 personer
200-250 g svampe (eller ca. 3 dl forbehandlede fra fryser)
150 g bacon i små tern
1 løg finthakket
salt og peber
1 fed knust eller finthakket hvidløg
(Til sovs) ½ - ¾ liter god hønsebouillon - (Til suppe) 1 liter eller lidt mere
2 -2½ dl fløde

Tilberedning

Svits bacon, tag ternene op til afdrypning på køkkenrulle.
Rist svampe, løg og hvidløg i baconfedt og lidt smør, tilsæt krydderier. Hældt bouillon ved og lad det simre uden låg i ca. 10 min. Tilsæt fløde, smag til og jævn sovsen. Suppe skal ikke jævnes så meget.

Opskriften kan også bruges til tarteletter, men så skal den  jævnes lidt mere.