Svampelasagne

30 g svampe tørrede
300 g portobello eller vilde svampe
4 dl vand
2 løg
olie
1 kg hakket oksekød
2 tsk estragon
1 citron
salt og peber
1 dl hvedemel
l letmælk eller sødmælk
60 g smør
2 dl hvidvin
150 g parmesanost
16 lasagneplader
250 g revet mozzarella
salat

Tilberedning
Kom de tørrede svampe (Karl Johan svampe er særligt gode. Andre svampe kan også bruges) i en skål og hæld vandet over. Lad stå og trække i 15 minutter.
Hak løgene og svits i olie på en stor pande. Kom lidt kød på ad gangen og svits indtil gennemstegt. Skær portobellosvampene i tern og svits med.

Hæld nu væsken fra de tørrede svampe gennem et kaffefilter og gem væsken. Skyl svampene og svits med kødet på panden. Hæld væsken fra svampene på panden og kog op. Krydr med estragon, revet citronskal, salt og peber.

Kom mel og 4 dl mælk i en kold gryde og pisk melet ud i mælken. Pisk resten af mælken i. Sæt på komfuret og kom smør og hvidvin heri. Rør rundt, indtil saucen begynder at boble let. Skru ned og lad saucen simre under omrøring i 5 minutter. Tag af varmen og riv parmesanosten i saucen. Smag til med salt og peber.

Fordel halvdelen af kødsaucen i bunden af en bradepande. Fordel en tredjedel af bechamelsaucen hen over. Læg 8 lasagneplader herpå. Kom nu resten af saucen og en tredjedel bechamel på. Læg de sidste lasagneplader over og fordel bechamelsaucen hen over pladerne. Drys mozarellaosten over det hele. Lad nu lasagnen stå og samle sig 30 minutter, før den kommer i ovnen. Sæt ovnen på 200 grader.

Placer lasagnen midt i ovnen og bag den i ca. 30 minutter. Hvis osten bliver for mørk, læg et stykke bagepapir hen over. Tag ud og server med grøn salat.

 

Frikadeller med svampe og tranebær

Vil du lave frikadeller med et nyt twist, så er denne opskrift lige noget for dig. Sådan har din familie og/eller gæster ikke smagt frikadeller før, og dermed bliver frikadellerne lige pludselig langt mere interessante og festlige.
500 g hakket svinekød, gerne 9-12%
100 g hvedemel eller rasp
Ca. 3 dl sødmælk, mængden kan variere
2 æg
2 løg
50 g tørrede svampe
25 g tranebær
Lidt frisk timian
Salt
Smør og olie

Tilberedning
Blød svampene op i rigeligt med vand et par timer før frikadellerne tilberedes. Svampene dryppes godt af og steges i smør ved svag varme, smag svampene til med lidt salt. Skær svampe og tranebær i små stykker og hak timian fint. Løgene hakkes også fint.

Rør kødet godt sammen med mel og salt, og tilsat herefter et æg ad gangen og rør videre. Vend svampe, tranebær, timian og løg i frikadellefarsen. Tilsæt herefter mælk indtil farsen har den ønskede konsistens, bemærk det kan være mindre end 3 dl.


Efter farsen har hvilet i en halv times tid steges frikadellerne i olie ved medium varme. De skal have 10-12 minutter alt efter størrelse, husk at gennemstege frikadellerne.

 

Små svampepostejer

Til 4 pers:

4 æg
1 dl fløde eller mælk
4 skiver lufttørret skinke eller baconskiver
50 g svampe (også gerne opblødte tørrede svampe)
frisk eller tørret timian
salt og peber
lidt smør

Tilberedning
Tænd ovnen 175 grader. Smør 4 -6 muffin forme let med smør eller olie læg skinke eller bacon i.
Steg svampe, bland med krydderier og fyld formene halvt med blandingen.
Pisk æg og mælk eller fløde og fyld det i fomene. Bages i ovnen ved de 175 grader til æggemasen er stivnet.

Fryseegnet og lunes i ovn, når de skal bruges.